OCENA TEKSTA

(1 :Glasovi)

Potraga za peharom u košarkaškom „Escape Room“-u

Posetili smo Basketball Escape Room, prvi „escape room“ u Srbiji sa sportskom tematikom, silno se zabavili – i uspeli da pobegnemo sa peharom!

Ono što je posebno zanimljivo jeste da za rešavanje zadataka nije potrebno poznavanje košarkaških pravila niti neko veliko predznanje o košarci. Ipak, čitav ambijent u potpunosti je košarkaški, a prepreke nisu tako jednostavne. Da bismo stigli do cilja, bilo je neophodno da jednu vrstu prepreka rešimo razmišljajući kao da smo treneri, drugu kao navijači, a treću i ključnu – kao košarkaši. Osim toga, sve vreme na raspolaganju je i gejm master koji prati igru preko kamere i tu je da priskoči u pomoć ako za to baš ima potrebe.

Budući da sam prvi put posetio neki Escape Room, nisam znao šta tačno da očekujem. Na kraju sam, zajedno sa ekipom, iz sobe izašao prezadovoljan. Mi koji volimo kvizove, košarku, ali i detektivske priče nismo mogli da odaberemo bolje mesto gde ćemo provesti veče. Rešavanje zagonetki, otkrivanje pravih i razotkrivanje lažnih tragova, ali i trijumfalno podizanje trofeja svima će nam ostati urezano. Moram vam priznati da uopšte nije bilo lako ni u Dunk Shop-u kada smo birali dres za fotografisanje!

Escape Room igre nastale su početkom ovog milenijuma u Americi, vrlo brzo osvojile su azijsko tržište (posebno Japan), a zatim se proširile i na ostatak sveta. Za samo nekoliko godina, postale su globalni fenomen i atrakcija mnogih svetskih metropola, uključujući i Beograd. Danas u srpskoj prestonici ima četrdesetak ovakvih soba (ali samo jedna sa sportskom tematikom!). Za razliku od online igrica, u Escape Room-u se sve dešava u stvarnom prostoru i vremenu, a sa tajnim kodovima, odajama, katancima i zagonetkama se suočavate zajedno sa svojim prijateljima – ekipom sa kojom ste odabrali da se upustite u avanturu. Ko bi rekao da tih sat vremena, koliko otprilike traje put ka izlazu, može tako da proleti.

Košarkaška soba za mozganje nalazi se u samom centru Beograda, u sklopu Dunk Shop košarkaške prodavnice u Uzun Mirkovoj 10, nedaleko od Kalemegdana i Knez Mihailove. Preporučen broj osoba koje učestvuju u igri je od dvoje do petoro, a sve instrukcije u sobi su na srpskom i na engleskom jeziku.

P.S.

Informacije o rezervacijama nalaze se na stranici: Escape room Beograd

Tekst napisao Bogdan Đorđević

Bogdan Đorđević (28, 189) je 2014. godine diplomirao na novinarskom smeru Fakulteta političkih nauka, a sada je apsolvent na sociologiji u okviru Filozofskog fakulteta u Beogradu. Košarku je trenirao u Požarevcu, da bi potom igrao za svoje fakultete u studentskoj ligi. Portalu Košarka24 priključio se krajem 2012. godine i kao novinar sa lica mesta izveštavao je sa utakmica Evrolige, Evrokupa, ABA lige, domaćeg prvenstva, ali i sa Svetskog kupa u Španiji. Iskustva stečena na sportskim terenima preneo je na polje naučnog novinarstva, pa trenutno brani boje Centra za promociju nauke.

Nema komentara.