OCENA TEKSTA

(1 :Glasovi)

KLS – Nije liga bez briga

Košarkaška liga Srbije je jedno od retkih takmičenja koje se završilo pre vanrednih mera uvedenih zbog korona virusa, a ako ne bude problema biće među prvima koje će početi novu sezonu.

Na dan proglašenja vanrednog stanja u Srbiji,  u nedelju 15. marta 2020. godine, odigrano je poslednje 26. kolo KLS-a. Time je, srećom, bio poznat plasman timova pa nije bilo potrebe da se o ishodu sezone odlučuje na sednicama koje su mogle biti mučne. Kada su druga takmičenja koja su nam bitna iz domaćeg okvira kao što su Evroliga, Evrokup, ABA liga bila otkazana i ostavljena bez završetka, otkazana je i Superliga Srbije, takmičenje koje je nastavak KLS-a, i donosi titulu državnog prvaka. Tako je Srbija ostala bez šampiona za 2020. godinu.

Superliga kao takmičenje koje se godinama održava sa zgusnutim rasporedom, promenljivim formatima, svodila se na pitanje da li će trofej podići Crvena zvezda ili Partizan, a gotovo jedina dobit za timove iz KLS-a bila je prilika da publika u manjim gradovima vidi neke od najboljih srpskih timova. Stoga je odluka da se ova liga ne održi bila sasvim opravdana jer je sa praznim tribinama prilično nepotrebna, a u terminu kada bi se održala i veoma rizična s obzirom na zabeležen porast broja zaraženih na početku leta.

No, sa druge strane, mislim da je šteta što Superliga nije sprovedena u tekućem periodu, u vidu predsezonskog turnira čiji bi pobednik dobio zvanje prvaka Srbije. Time bi se napravio i svojevrstan test sistema babla, mehura iliti balona u domaćim uslovima. Jasno je da to ne bi imalo veze sa NBA svemirskim brodom u Orlandu, ali je moglo biti dobra prilika za Udruženje klubova Košarkaške lige Srbije da se pokaže kako funkcioniše u kriznim okolnostima, kojih u budućnosti može biti još. 

Uprava lige sa direktorom takmičenja Leonom Deleonom, poznatom po izricanju raznih kazni za aktere KLS-a, do sada nije odala utisak vrhunskih organizacionih sposobnosti. U savremenim kolektivima komunikacija je jedan od glavnih pokazatelja kako sistem funkcioniše. Saopštenje koje je KLS izdao u julu o početku nove sezone nije najbolji primer jasnog prenošenja poruka, naročito deo koji se odnosi na Superligu. Sa toliko nepoznanica koje čine odigravanje ovog takmičenja u 2021. neizvesnim, nije ni bilo potrebno toliko meseci unapred obaveštavati javnost nečim što je konfuznije od dogovaranja termina za basket. Za narednu godinu planirano je da Superligu broji osam klubova, te će se petorki iz ABA lige priključiti tri najbolja KLS tima.

U julu je obznanjeno i da će KLS početi 26. septembra, a zaštitne mere za suzbijanje korona virusa su samo one koje su propisali Vlada Srbije i Ministarstvo omladine i sporta. To podrazumeva da “svaki sportista koji aktivno učestvuje na takmičenju uradi lekarski pregled” i da se “od svakog sportiste koji aktivno učestvuje na takmičenju pribavi pisana izjava kojom taj sportista izjavquje da u periodu od 10 dana pre davanja izjave nije bio u svesnom kontaktu sa osobom kod koje je potvrđena bolest COVID19”. Neke dodatne mere koje je doneo sam KLS nisu objavljene, niti je poznato šta se dešava i radi ukoliko je neki član KLS ligaša zaražen.

Ono što se dešava u kancelarijama je svakako slabiji deo lige, dok akteri na tereni zaslužuju više pažnje i respekta. Minulog proleća odlučeno je da se liga proširi na 16 klubova, odnosno da niko ne ispadne, a da se iz Druge muške lige promovišu KKK Radnički, Sloga i Pirot, tri prvoplasirane ekipe posle 22 od 26 planiranih kola. Borac je osim osvajanja prvog mesta u KLS-u bio prvi i u ABA2 ligi pa je dobio poziv i za najjače regionalno društvo, pa se može reći da je iz jednog cirkusa otišao u drugi.

U novoj sezoni KLS-a učestvovaće 16 klubova: Metalac Valjevo, Pirot, Vojvodina Novi Sad, Dunav Stari Banovci, Kolubara, Zlatibor Čajetina, Radnički Kragujevac, Tamiš Pančevo, Sloga Kraljevo, Vršac, Novi Pazar, Napredak Aleksinac, Mladost Zemun, Sloboda Užice, OKK Beograd, Dinamik.

S obzirom da Sloboda, Zlatibor i Mladost učestvuju uporedo i u ABA2 ligi, postavljalo se pitanje kako će ova tri kluba igrati KLS ukoliko se prvih šest ili sedam kola regionalnog takmičenja bude igralo u balonu. Plan rukovodstva KLS je da timovi učestvuju u dvonedeljnom balonu, a da potom neodigrane utakmice iz dva kola domaće lige nadoknade u nekoj od sreda koje će se osloboditi zbog balon sistema.

Delonte Flenigen pojačanje Piroćanaca

Sredinom avgusta klubovi su počeli pripreme za novu sezonu, a uveliko se odigravaju i pripremni mečevi. Sastavi timova se kompletiraju, prelazni rok je zanimljiv jer ima povratnika iz inostranstva, srpskih igrača sa koledža, a ima i interesantnih potpisa kao što je dolazak prvog Amerikanca u Pirot.

Jasnog favorita, kakav je bio Borac u prošloj sezoni, ili FMP pre 10ak godina, nema. Akteri lokalnog derbija, Sloboda i Zlatibor, bili su iza Čačana i zadržali su osnove timova iz prethodne godine. Kragujevački Radnički, kog samo ime povezuje sa ABA ligašem iz Mutine ere, bio je nadmoćan u “B ligi” sa proverenim imenima, a kvalitet bi trebalo da pokaže i Partizanov razvojni tim iz Zemuna, dok kontinuitet u ovom rangu imaju Vršac i Tamiš. Verovatno će biti i timova sa problemima, odlascima igrača sa otvorenim ugovorima, a ima ekipa čiji je budžet manji nego prošle godine.

Sve navedeno govori da će naredna sezona Košarkaške lige Srbije biti veoma zanimljiva, a nadamo se da će doneti i kvalitetan sadržaj na parketu.

Tekst napisao Miroslav Jevremović

Miroslav Jevremović je rođen 1990, u godini kada je velika Jugoslavija poslednji put postala prvak sveta. Prateći igrače iz te generacije je rastao, ali uprkos visini kao dobroj predispoziciji, nikada nije trenirao košarku, koja je mu je ostala najvažnija kao medijski fenomen. Nakon gimnazije u Užicu odlučio je da upiše Fakultet političkih nauka kako bi se obučio za posao sportskog novinara, a 2010. je kao student dobio priliku za rad na portalu Košarka24 gde je bio do 2014. Od 2016. radi na lokalnom portalu na rodnom Zlatiboru, a saznanja iz posla koristio je u kvizovima koje voli da pohodi. Ideju da je lopta najbolja igračka od leta 2019. prenosi sinu, trenutno jednom. Ideje i shvatanja košarke kao pozitivnog životnog iskustva želi da prenese javnosti zajedno sa kolegama na obnovljenoj Košarci24.

Nema komentara.