OCENA TEKSTA

(0 :Glasovi)

Da li je balon rešenje i za naredne ABA2 sezone?

Sećate li se pojave pandemije pre godinu dana? U opštoj zbunjenosti i strahu nije se ni postavljalo pitanje kada će se nastaviti prekinuta sportska takmičenja. Dok je karantinsko gledanje starih utakmica odmicalo, pojavljivale su se priče kako bi moglo završiti započete sezone, mada je evropska košarka brzo odustala od tog “petljanja”, pa se na odluku Evrolige ugledaju i ostale lige, sem Nemaca, Španaca i Izraelaca. Ipak, najjača svetska košarkaška organizacija imala je previše toga da izgubi ako bi digla ruke od sezone,  pa je u svom stilu pronašla i rešenje.

Babl. Balon. Mehur. Razmišljali smo kako je ispravno nazvati ovu novotariju koju je NBA sprovela bez greške. Sa ove distance, svaka kritika ovog poduhvata je besmislena, jer se šampion izborio na terenu, zdravstvene posledice nisu postojale, definisana je politička platforma koju su igrači želeli, a postavljeni su i standardi za druga takmičenja.

FIBA je svoje prozore prilagodila balonskim uslovima, i Španija i Nemačka su se dobro snašle, a prvi balon na ovim prostorima uvela je ABA2 liga. Potez koji se takođe ispostavlja kao odlično rešenje, a utisak je da se nameće i za naredne sezone, čak i ako ne budu opterećene korona situacijom. Ne postoji dilema, a sa tim su saglasni i svi učesnici, da ovogodišnja sezona ne bi mogla biti odigrana po standardnom sistemu. Vidimo koliko odlaganja ima u Košarkaškoj ligi Srbije, pa bi bi sprovođenje takmičenja sa svim testiranjima i putovanjima bilo nemoguće.

Ovako, kao što je poznato, imamo četiri turnira ligaškog dela, od kojih su tri odigrana a četvrti je pred nama. Pre nego što navedemo prednosti ovog sistema, jasno je da postoje i određene mane. Najpre, dva tima nisu mogla da se pojave na zakazanim “balonima” jer su imali slučajeve koronavirusa u svojim redovima i nisu imali dovoljno igrača za učešće. Time je Gorica doživela četiri poraza službenim rezultatom, a Rabotnički tri, što ih je postavilo u zonu “plej auta” sa skorom 3/7, a za očekivati je da bi imali neku pobedu više. Odluka lige je takva da se zakazane utakmice nisu mogle nadoknaditi, tako da je više pitanje sreće da li će virus “zakačiti” ekipu u nepovoljnom momentu i uticati na rezultat. Uz to, primetno je da su pojedine ekipe po izlasku iz prethodnih balona ulazile u probleme sa koronavirusom. No, ako se nekad u budućnosti dođe do stanja da testiranja više ne budu neophodna, ovo će biti briga manje za ABA2 turnire.

Kada se pogleda iz perspektive timova, jednostavnije je sprovesti četiri ili pet putovanja tokom sezone, umesto da se svake druge nedelje organizuje odlazak na prostoru od Skoplja do Domžala. Ako pretpostavimo da će se stanje sa koronom nekada smiriti i da će košarkaški svet ponovo biti bez odlaganja utakmica, svakako bi bilo lakše igrati nekoliko turnira umesto odlazaka na 13 gostovanja. Dakle, u svakom kolu sedam timova ima gostovanje, na različitoj relaciji, što je po dvokružnom sistemu od 26 kola, ukupno 182 putovanja (odlazak od tačke A do tačke B i povratak). Sa druge strane, prema planu za ovu sezonu u svaki od četiri ligaška balona dolazi 13 ekspedicija, a u poslednji za plej of i plej aut 11, što je ukupno 63 putovanja. Zaključak je svakako manji trošak za prevoz i značajna ušteda za klubove i ligu, a zašto ne reći i ekološki je prihvatljivije zbog manje emisije štetnih gasova.

Druga liga nekadašnje jugoslovenske države, na šta se sadašnja ABA takmičenja ugledaju, je u jednom periodu bila podeljena na dve grupe, istočnu i zapadnu, što je olakšalo putovanja.

Igranje u mehuru donosi i više vremena za treninge tokom sezone, ali igrači moraju biti spremni da na turnirima odigraju tri utakmice u kratkom roku, što je izazov za kondicionu pripremu i mikrocikluse. Trener užičke Slobode Oliver Popović kaže da njegovoj ekipi više odgovara ovakav sistem upravo zbog više termina za treniranje:

“Balon je izuzetno rešenje za ABA2 ligu, zato što ko ima mladu ekipu, ima vremena da trenira. Ove godine se pokazalo da je ABA2 jako dobra za mlade ekipe koje mogu tokom nedelje da treniraju, i onda se spremaju za balone,”

smatra užički trener, a sa njegovim mišljenjem bi verovatno bio saglasan svaki trener u takmičenju. Osim vremena za treniranje, tu je i vreme za odmor, što je za igrače veoma važno zbog oporavka i sprečavanja povreda. Ipak, o tome je teško govoriti ove sezone s obzirom da je bilo pauziranja i odlaganja zbog pozitivnih testova, pa se kasnije pravio zgusnut raspored da se sve nadoknadi. Iz razgovora sa igračima stiče se utisak da ne bi imali ništa protiv da se “mehuri” sa po nekoliko utakmica igraju i u narednim sezonama.

Ono što je u balon sistemu veći trošak je smeštaj za sve učesnike kojih ima oko 20 po ekipi, a tu su i sudije, delegati, predstavnici lige i realizatori prenosa za koje se bukiraju po dva hotela u trajanju od sedam do 10 dana. Ovde valja istaći da su uslovi u dosadašnja tri grada domaćina bili dobri. Zlatibor se sa hotelima Palisad i Iris dokazao kao vrhunsko turističko mesto uz dobar ambijent dvorane Turističko rekreativnog kompleksa koja je renovirana kao i banjalučka hala Borik za drugi turnir. Posebno zanimljiv domaćin je Sarajevo, jer se dvorana u kojoj su mečevi odigrani smeštena u hotelu Hils. Ovaj kompleks kao da je napravljen za balon takmičenja, jer je na ovom mestu Bosna i Hercegovina bila domaćin novembarskog  prozora u kvalifikacijama za Evrobasket. U blizini hotela Hils, u kom se osim dvorane za utakmice nalazi i pomoćna dvorana za treninge a ima prostora i za još jednu, je  hotel u kom su bili smešteni igrači i stručni štabovi, a ova distanca se peške prelazi za pet minuta hoda dok se u vazduhu oseća sumpor. Isto vreme je potrebno i za dolazak do druge trenažne hale u Sportskom centru Ilidža, koja je nazvana po pokojnom Sabitu Hadžiću, nekadašnjem šampionu Evrope u dresu Bosne.

Svaka od 63 do sada odigrane utakmice je prenošena na TV Arena sport, što je već sada veći broj prenosa od prethodne dve sezone ABA2, naravno ovakvav format je to omogućio. Niko nije mogao pogledati sve utakmice, ali je sigurno bilo momenata slobodnog vremena kada se “davao” neki zanimljiv meč, uz hajlajtse i snimke celih mečeva na YT kanalu lige. Uz to, dobra medijska prisutnost je obezbeđena i odličnim fotografijama Dragane Stjepanović, zvaničnog fotografa takmičenja. Ovaj način predstavljanja javnosti ne bi bio moguć sa domaćinstvima i gostovanjima pa je zato razlog više da se “baloni” zadrže.

Što se tiče takmičarskog dela, jasno je da nekoliko ekipa poput Lovćena, Slobode, MZTa u deficitu jer ove sezone ne mogu da računaju na domaću publiku. Ipak, utisak je da bi trenutni lider Studentski centar bio na čelnoj poziciji u kom god da se sistemu igralo. Isto tako su u prethodne dve sezone dominatni bili Borac i Primorska, kako na domaćem tako i na gostujućem terenu, a to bi verovatno potvrdili i u hipotetičkom bablu. Kada bi se u narednoj sezoni dozvolilo prisustvo publike, mana ovog sistema bi bio izostanak domaćih gledalaca i uopšte čar igranja utakmica na domaćem i gostujućem terenu. Ipak, zbog ostalih olakšica, možda bi se ljubitelji košarke mogli strpiti da ne gledaju košarku uživo, osim onih koji budu u gradovima domaćina “DvABAbla”. Sami igrači su se zaželeli igranja pred publikom, pa bi se sigurno radovali i neutralnoj ili domaćinskoj.

Da borba za konačan rasplet bude zanimljivija, posle četiri balona i 13 kola odigraće se i plej of sa prvih osam timova, i plej aut sa poslednja četiri. Mesta sa kojih će se poći u doigravanje će biti poznata posle četvrtog balona, a Zlatibor će drugi put imati priliku da se pokaže kao dobar domaćin. Studentski je sa samo jednim porazom nadomak potvrde prvog mesta, a ekipe od drugog do devetog mesta dele dve pobede: Borac BL, Spars (7/3), MZT, Mladost, Sloboda, Zlatibor (6/4), Široki, Podgorica (5/5). Bliži borbi za opstanak su Sutjeska, Gorica, Lovćen, Rabotnički (3/7), a u plej autu je već viđen Helios (1/9).

Obično se u istoriji dešavalo da svaka kriza, rat ili stradanje donese neku novost koja se iskoristi u pozitivne svrhe. Možda je jedna od njih košarkaški balon za ABA2 ligu.

Tekst napisao Miroslav Jevremović

Miroslav Jevremović je rođen 1990, u godini kada je velika Jugoslavija poslednji put postala prvak sveta. Prateći igrače iz te generacije je rastao, ali uprkos visini kao dobroj predispoziciji, nikada nije trenirao košarku, koja je mu je ostala najvažnija kao medijski fenomen. Nakon gimnazije u Užicu odlučio je da upiše Fakultet političkih nauka kako bi se obučio za posao sportskog novinara, a 2010. je kao student dobio priliku za rad na portalu Košarka24 gde je bio do 2014. Od 2016. radi na lokalnom portalu na rodnom Zlatiboru, a saznanja iz posla koristio je u kvizovima koje voli da pohodi. Ideju da je lopta najbolja igračka od leta 2019. prenosi sinu, trenutno jednom. Ideje i shvatanja košarke kao pozitivnog životnog iskustva želi da prenese javnosti zajedno sa kolegama na obnovljenoj Košarci24.

Nema komentara.